Ödem efter avlägsnande av atherom på huvudet

Aterom är godartadNeoplasmen, vars utseende orsakas av blockeringen av buken i talgkörteln. Pluggen bildad i kanalen, förhindrar utträde utåt talg och talg under huden börjar ansamlas.

Aterom kan förekomma på någon del av kroppen, menoftast förefaller det på ansiktet, i hårbotten, på baksidan, på könsorganens hud under armhålorna. Aterom förekommer hos 5-10% av personerna. Kvinnor är mer benägna att uppträda atherom än män.

Orsakerna till atternas utseende förstås inte fullt ut. Att bidra till förekomsten av dessa tumörer faktorer hormonella störningar, överdriven svettning, frekvent hudskada och även en genetisk predisposition.

Atheromas passerar aldrig av sig själva. Om atomen inte stör och förstör inte en persons utseende kan den inte raderas. Salvor med antibiotika och folkmetoder för behandling vid aterom är inte effektiva.

Aterom har utseende av en tumörliknande bildning medtydliga konturer. Med suppleringen av atheromen uppstår kroppstemperaturen, smärta, rodnad och svullnad. Om atomen bryter ut, separerar det saloliknande innehållet från pus, och i dess ställe bildas ett sår.

I början har atomomen utseendet av en liten sfäriskutbildning. Över tiden växer den och odlas med en tät bindande kapsel som växer under huden i form av en tät sfärisk tumör. Aterom kan förbli i många år små eller snabbt öka till storleken på ett kycklingägg och mer.

Från andra neoplasmer kan atherom särskiljasgenom närvaron av en svart punkt på den - en blockerad sebaceous kanal. Aterom kan kommunicera med hudytan genom det lilla hålet, sålunda periodiskt frigöras däri gulaktig ostmassa urladdning, som har en obehaglig lukt.

Om atherom avslöjas oberoende,Avlägsna hudens innehåll med en fleece och kontakta en hudläkare eller kirurg. Läkaren måste ta bort resterna av atheromen och dess kapsel och behandla såret så att det inte blir stuckat.

Malign process börjar i atheromdet är sällsynt: cancerceller börjar växa i atomen (detta sker främst hos äldre personer). Urgent att se en läkare du behöver om aterom började växa snabbt, blöda eller klia. Det är bättre att konsultera en läkare och ta bort aterom, så snart som den såg ut, eftersom bortsett från risken för början malign process kan hända att en bakteriell infektion.

Från lipom aterom det är annorlunda i att dess innehåll är talg (pus infektion anslutningen), medan innehållet i de lipom aktivt prolifererande celler av fettvävnad.

Kirurgiskt ingrepp för avlägsnande av aterom utförs under lokalbedövning (novokain eller lidokain) och tar cirka 15-25 minuter, varefter patienten går hem.

Om en purulent process har börjat i aterom, då är detÖppna omedelbart och rengör innehållet i kapseln och ta bort kapseln själv. Om den inflammatoriska processen inte är associerad med atherominfektion, rekommenderas att vänta tills det stannar, och först då för att avlägsna tumören.

Öppning av en atherom kan inte göras självständigt: Atherom ska endast avlägsnas med sin kapsel. Borttagning av aterom är kirurgiskt följer: huden ovanför aterom noggrant dissekeras och var noga med att inte skada kapseln aterom, sedan utrota cysta tillsammans med sin kapsel, driver fingrar sårkanterna.

Ofta går en person till ett sjukhusFallet när atomomen får en jätte storlek. I detta fall utförs en operation för att avlägsna aterom något annorlunda: på huden över den nya formation gjorde två gränsar snitt, genom ett snitt speciella böjd sax införs under aterom med vilken aterom och skal. Efter avlägsnande av aterom i den subkutana vävnaden överlappar absorberbara suturer och huden med atraumatiska gänga överlappnings vertikala fogar, vilka avlägsnas efter 1-2 veckor.

Kontraindikation för kirurgisk behandling av aterom minskar blodproppar, de kritiska dagarna av graviditeten eller hos kvinnor, samt diabetes.

De effektiva metoderna för atheravlägsnande är laser- och radiovågsmetoder.

Dessa metoder har bara en nackdel: de tillämpas endast om tillväxten är liten.

Vid avlägsnande av atherom genom lasermetoden på hudenett litet snitt görs där LED-lampan sätts in, och atheromen indunstas med hjälp av en laser. Aterom efter operation utförd med en laser återkommer inte. En ytterligare fördel med denna metod är bristen på behovet att raka håret om atomen är i hårbotten.

En minimalt invasiv metod för borttagning ärtillämpning av högfrekventa radiovågor. Radiovågor handlar bara om cysteinnehållet, inte vidrör frisk vävnad. Postoperativa ärr efter att ha tillämpat radiovågsmetoden på huden kvarstår inte.

Efter borttagning av atherom och stygn appliceras ett bandage på såret för att förhindra att såret sopas mot kläder. Bandage efter borttagning av ett atherom på huvudet är vanligtvis inte gjort.

Vid drift är det inte alltid möjligt att helt avlägsnakapsel, vilket därefter leder till en återkomst av aterom. Ödemet efter avlägsnande av en atherom passerar om några dagar. För att få av det snabbare måste du regelbundet behandla såret med antiseptika.

Efter kirurgisk ingrepp påAteromet kan förbli förtätat. Kondensation efter avlägsnande av ett atherom kan vara en följd av ärrbildning, postoperativ infiltrering eller granulom. Om en tätning visas, kontakta en läkare för diagnos.